Overslaan naar content

Collega's aan het woord

Jacqueline Uspessij-Bakkum, letselschadespecialist

Ik werk nu twintig jaar bij DAS. Ik ben gestart in Amsterdam en nu werkzaam in Den Bosch. Na vier jaar werken op de verkeersafdeling in Amsterdam, zocht ik een uitdaging buiten DAS. Deze uitdaging was wel van korte duur, want na twee jaar keerde ik terug naar het DAS-nest. Ik miste in de andere functies het klantcontact en ik wilde daadwerkelijk iets betekenen voor klanten. Teruggaan naar DAS voelde als thuiskomen. Mijn nieuwe team in Arnhem voelde meteen vertrouwd.

Hoewel ik niet meer in dat team werk, heb ik nog steeds contact met ze. Ook met de collega’s in Amsterdam. In al die jaren maakten we veel met elkaar mee. Van leuke tot meer verdrietige momenten. Toch word je daar als team sterker van. De meeste collega’s werken nog bij DAS, dat zegt denk ik ook wel veel. Ondanks dat ik het bij Verkeer erg naar mijn zin had, kriebelde het bij mij om toch nog een andere stap te zetten. Daarom startte ik eind 2020 als letselschadespecialist.                                                                                                                                   Ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze overstap. Zo’n overstap is vrij intensief. Naast het opbouwen van je dossierbestand doorloop je ook een driejarig opleidingstraject. Toch krijg ik er ook veel energie van. En het klopt echt; je bent nooit te oud om te leren”.

Waarom de overstap naar de letselschade-afdeling?

Ik werk graag met en voor mensen. Daar krijg ik energie van. Als tijdelijk teamleider miste ik dat gevoel. Een leidinggevende rol past mij niet. Toen mij werd gevraagd of ik de overstap naar Letsel wilde maken, dacht ik niet lang na. Dit was voor mij het laatste zetje dat ik nodig had. Ik vond het fijn dat ik een hele nieuwe functie binnen hetzelfde bedrijf kon vervullen! Wel moest ik solliciteren. Dat vond ik nog het meest spannende. Ik heb geen rechtenachtergrond en daar voelde ik mij in het begin onzeker over. Dit bleek totaal onnodig. Door mijn jarenlange praktijkervaring bij DAS pak ik alles vrij snel op. Daarnaast ben en word ik goed begeleid door een mentor en word ik niet zomaar aan mijn lot overgelaten.

Het verschil met mijn werk op de afdeling Verkeer zit ‘m voor mij in het klantcontact en het type zaak. Nu heb ik meer én langer contact met de klant. Veel zaken hebben ook een langere looptijd. Het gaat immers om de mens, die staat centraal. . En de impact van mijn werk is groot.

Wat betekent ontwikkeling voor jou?

Ontwikkeling betekent voor mij letterlijk en figuurlijk groeien. Bijvoorbeeld het begeleiden van mijn kinderen bij het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid. Nu zij zijn uitgevlogen, kan ik weer aan mijn eigen groei werken. DAS heeft altijd in mijn behoeften voorzien, vooral tijdens het ouderschap toen ik bijvoorbeeld met een ziek kind thuiszat. Dat is nu niet anders. Tijdens mijn traject naar letselschadespecialist krijg ik de tijd en ruimte om mezelf opnieuw te ontwikkelen.

Met mijn toegenomen levenservaring kan ik mij beter inleven in de verhalen van mijn klanten. Groei stelt je in staat om te reflecteren op wat je al bezit, en naast het vergaren van nieuwe kennis kan ik ook putten uit mijn jarenlange ervaring. Het was het juiste moment voor deze stap.

Hoe ziet het traject er voor jou uit?

In november 2023 rond ik het driejarige traject af dat bestaat uit interne en externe cursussen, variërend van dagdelen tot hele dagen, met afwisseling tussen fysieke en digitale contactmomenten. Ondertussen heb ik een eigen dossier- en klantenbestand opgebouwd en kan ik de theorie direct toepassen.

Gedurende het eerste jaar kreeg ik begeleiding van een mentor, die aanvankelijk dagelijks een uur beschikbaar was. Dit hebben we op basis van mijn leercurve geleidelijk afgebouwd. Bovendien zijn ervaren collega's altijd bereid om bij te springen, wat voor mij een essentieel aspect is: wederzijdse hulp en ondersteuning.

Mijn start op de afdeling Letsel viel midden in de coronatijd. Gelukkig kunnen we ook alweer een tijd op kantoor werken. Vanaf november werk ik in Den Bosch in een nieuwe omgeving. Het kantoor krijgt een metamorfose en ik kan niet wachten om dan vaker op kantoor te werken. Nu werk ik één dag op kantoor, dan heeft mijn team een kantoordag. Zelf wil ik straks, als de verbouwing is afgerond, twee dagen naar kantoor. DAS heeft het hybride werken omarmd. Dat vind ik persoonlijk een fijne ontwikkeling.

Hoe heb jij je persoonlijk ontwikkeld de afgelopen jaren en wat zijn de vervolgstappen?

Jong en gedreven begon ik mijn carrière. Mijn verlangen om anderen te helpen was sterk, maar ik leerde dat ik niet alles kon oplossen. Nu houd ik afstand, luister ik en ben ik rustiger. Letsel brengt schrijnende verhalen met zich mee, maar ik kan ermee omgaan.

Ik focus me nu op het afronden van mijn opleiding. Misschien word ik mentor of specialiseer ik mij verder. Bij DAS zijn er vele opties. Collega's kiezen verschillende paden. Eén collega volgt nu het pad tot advocaat en een andere maakte een stap in de breedte richting communicatie. Ik verwacht bij Letsel te blijven. Ik zie elk dossier als een puzzel. Soms los je die snel op en soms ontbreekt het laatste puzzelstukje. Toch ga ik die uitdaging graag aan en probeer ik toch het laatste stukje passend te krijgen.